Asennusvaiheet

1. Kaiva alue ja valmistele alusta

 

2. Levitä Organic-Lock-sekoitteinen, esikostutettu kivituhka

 

3. Tiivistä Organic-Lock-kivituhka

 

4. Kastele tiivistetty Organic-Lock -kivituhka

Klikkaa tästä ladataksesi yksityiskohtainen asennusohje

Kivituhkaseoksen sekoitusvaihtoehdot (jos valmiiksi sekoitettuja materiaaleja ei ole saatavilla)

Kun esisekoitettua kivituhkaa ei ole saatavilla Organic-Lock-jälleenmyyjältä, Organic-Lock-sideaineen sekoittaminen kivituhkaan voidaan suorittaa seuraamalla näitä ohjeita.

Ennen kuin sekoittaminen voidaan aloittaa, on löydettävä vaatimukset täyttävä kivituhkaraaka-aine.

 

Mikä tekee kivituhkasta ihanteellisen:

  • Murskattu aines
  • Kulmikkaat tai melko kulmikkaat partikkelit (ei pyöreitä)
  • Monijakeiset partikkelit

 

Alla on optimaalinen raekokojakauma Organic-Lock-kivituhkaraaka-aineille:

Seuraavat kuvat ovat esimerkkejä näytteistä, joissa on optimaalinen raekokojakauma:

Kun kivituhka on löydetty:

Organic-Lock täytyy sekoittaa perusteellisesti, jotta se saavutetaan homogeeninen seos. Sekoituspitoisuudet ovat esillä ohjeissamme. Sekoitusajat vaihtelevat sekoitusmenetelmien mukaan, mutta pääsääntö on se, että sekoita massaa niin kauan, kunnes sinusta tuntuu, että se on täysin sekoittunut; ja sekoita sitten vielä tuplasti enemmän.

 

Turvallisuus

On tärkeää seurata kunnolla turvallisuusohjeita seosta tehdessä, sillä sideaine on hyvin kevyttä ja nousee helposti pölynä ilmaan. Suosittelemme suojavaatteiden ja kasvo/hengityssuojien käyttöä.

 

Materiaalihävikki

Koska jauhe on kevyttä ja erittäin hienojakoista, on tärkeää kerrostaa sideaine kivituhkaan niin, että materiaalihävikki pölyyntymisen vuoksi pysyy minimissään.

 

Sekoitusvälineet

Sekoitus voidaan suorittaa käyttämällä kaivinkonetta, betoniautoa, teollista sekoitusmyllyä, betonimyllyä tai asfaltinsekoituslaitteistoa. Tärkeintä on saada muodostettua tasainen, homogeeninen seos. Sekoitus pienissä erissä voidaan suorittaa manuaalisesti paikan päällä.

Kaivinkone-sekoitus
Volumetric Mixer
Teollinen sekoitusmylly
Teollinen sekoitusmylly
Betoniauto
Asfaltinsekoituslaitteisto

Kosteuspitoisuus

Organic-Lock-kivituhkan esikosteutus on hyvin tärkeää asennuksen ja pinnan pitkäikäisyyden kannalta. Organic-Lock-kivituhkaseokseen tulee lisätä vettä ennen asennusta joko paikan päällä, tai, jos Organic-Lock tilataan suoraan jälleenmyyjältä, se voidaan yleensä toimittaa esikosteutettuna.

 

Jotta voit määrittää oikean kosteuspitoisuuden, helpointa on tehdä ”lumipallotesti”, jolla lopullinen koostumus saadaan selville. Ihanteellinen kosteuspitoisuus on 10-12% painosta, joten on hyvä ensin arvioida raaka-aineen kosteuspitoisuus ja sen jälkeen lisätä vettä prosentti kerrallaan, kunnes haluttu kosteuspitoisuus saavutetaan. (Laita muistiin, kuinka paljon vettä lisäsit, jotta voit hyödyntää tätä tietoa myöhemmissäkin erissä).

 

Yksi tapa saada arvio on käyttää kosteusmittaria.

Kosteusmittari
Liian kuiva
Liian märkä
Ihanteellinen kosteus

Kun massalle on tehty päälleastumistesti, pintaan ei pitäisi jäädä kiiltoa tai muita merkkejä vedestä.

Asennus

1. Pohjan kaivaminen ja valmistelu

Kaiva ja valmistele rakennekerrokset ohjeiden mukaan. Tiivistä pohjamaa jyrällä tai täryttämällä. (Tiiveys esim. 95% Modified Proctor Density-taulukon mukaan.)

Asenna kohteeseen määritellyt rakennekerrokset sekä mahdollinen aluskerros ja tiivistä kohteen erityisvaatimukset (esimerkiksi liikenne) huomioon ottaen.

2. Organic-Lock-kivituhkan levitys

Levitä Organic-Lock-sekoitettu ja esikostutettu kivituhka liikennetyypin mukaiseen syvyyteen (katso täältä ohjeistukset). Asfaltinlevityskoneen käyttöä suositellaan, sillä se on ihanteellinen asennustapa suurempiin projekteihin,joissa lopputuloksen täytyy olla mahdollisimman tasainen ja tietyssä syvyydessä. Tätä suositellaan sen tarkasti säädettävän kerrospaksuuden ja tehokkuuden takia. On myös mahdollista käyttää traktorin perään kytkettävää levityslaatikkoa, jossa materiaalin kerrospaksuutta voidaan säätää, tai muuta vastaavaa koneistoa.

 

Pienet projektit voidaan levittää ja valmistella käsityönä. Jos asennetaan paksummalti kuin 75 mm, levitys on syytä suorittaa kerroksittain. Joskin on mahdollista levittää ensimmäisellä kerralla 100 mm paksu kerros.

 

Parhaan lopputuloksen saat, kun Organic-Lock-kivituhka asennetaan kuivissa olosuhteissa, ja kun lämpötila on yli 5 Celsiusta. Märät ja kylmät olosuhteet hidastavat kovettumisprosessia.

Tiivistys

Tiivistä OL-kivituhka käyttämällä vähintään 1000 kg:n jyrää. Älä käytä jyrän tärytystoimintoa.

4. Jälkikastelu

Kastele kulkuväylän pinta kevyesti taataksesi kivituhkapinnan sideaineen aktivoitumisen. Jatka kastelua, kunnes vesi alkaa valua yli. Juuri asennetulla kulkuväylällä ei tule kulkea, ennen kuin materiaali on täysin kovettunut.

 

Lataa yksityskohtainen asennusohje

Reunustusvaihtoehdot

Erilaisia reunustusvaihtoehtoja voidaan käyttää riippuen tien ulkonäöllisistä, sekä rakenteellisista vaatimuksista.

Reunakivet
Nurmireunus
Alumiininen reunalista
Tekonurmi
Betonireunus
Puuhake/kuorikate

Klikkaa CadDetail-linkkiä tutustuaksesi lisää reunusvaihtoehtoihin omaa käyttötarkoitustasi varten.

Klikkaa tästä saadaksesi vinkkejä ja parhaita käytäntöjä